Ida Bäckmann. Ovan ser vi en av Ludvig Åbergs allra tidigaste bilder. Det är Ida Bäckmann (1867-1950), född i Åmål men med rötterna i Tveta. Ida Bäckmann blev med åren välkänd som journalist. I böcker har hon skildrat sin nära vänskap till Gustaf Fröding och Selma Lagerlöf. Många menar att Ida Bäckmann drog nytta av Fröding och Lagerlöf i sin egen karriär och någon har till och med talat om Ida Bäckmann som en avskyvärd person och dubbelnatur, eller som Selma Lagerlöf skrev: “Med Ida Bäckmann som vän behöver man inga fiender”. 1897 träffade Ida engelsmannen Georg Lewerentz som var verksam i Sydafrika. Han uppvaktade henne och Ida tog tillfället i akt att lova honom sitt hjärta, dock mot löftet att Lewerentz för all framtid skulle bekosta Frödings sjukhusvård. Nu dog Lewerentz innan giftermålet men Ida Bäckmann lyckades rädda arvet och använde detta till att hjälpa Fröding, men också för sina många resor runt om i världen. Ida Bäckmanns främsta verk är kanske hennes reseskildringar från all världens hörn. Som nyutexaminerad lärarinna var Ida åren 1890-95 bosatt i Säffle där hon drev den Bäckmannska elementarskolan. Under säffleåren skrev hon boken Tantali kval. Det blev en skandalomsusad roman där hon smutskastade många av de dåtida säffleborna. Hon fick snabbt lämna Säffle, men det berättas att hon även fortsatt besökte Säffle med jämna mellanrum. Då som gäst hos kusinen Maria Sofia Söderqvist. Ida Bäckmann vilar på By kyrkogård.
Konditor Carl Anders Rohdin är tidernas kanske störste säffleoriginal. Han var född 1835 i Stockholm där barndomshemmet var beläget i Bollhusgränd, hundra meter från det kungliga slottet. Kungafamiljen blev också ett av Rohdins stora intressen. Tidigt började han skriva hyllningsdikter till kungahuset. När han 1860 skrev en hyllningsdikt till Carl XV:s kröning blev han tackad på ett anmärkningsvärt sätt – Rohdin blev den förste svenske mottagaren av förtjänstmedaljen Litteris et Artibus. I Stockholm gifte han sig med Maria Samzelius. Makarna fick tre barn, men Rohdin blev tidigt änkeman och gav sig då ut på en gesällvandring genom landet. 1874 hamnade han i Fyxnäs i Gillberga. Han var även verksam som konditor i Sterserud i Bro socken innan han 1880 definitivt slog sig ned i Säffle. Barnen hade han lämnat kvar i Stockholm. I Säffle gifte han om sig med kilaflickan Anna Stina Eriksdotter, syster till västeråsbiskopen Nils Lövgren. Rohdin var sedan verksam som konditor i Säffle till kort innan sin död 1915. Då hade han gjort sig känd både för sitt diktande och som en stor nykterhetskämpe. 1902 lät han uppföra det så kallade Zetterlundshuset på Västra Storgatan 17. Dottern Hulda gifte sig med Anders Lindahl från Huggenäs och utvandrade till USA. Sonen Carl Johan gick i sin fars fotspår och blev konditor i Sollefteå. Båda efterlämnade flera barn. I Sollefteå ryktades det allmänt att Rohdin var släkt med den kända cirkusfamiljen Rohdin och Brazil Jack. På bilden från 1898 visar Rohdin upp sitt nya patent, det buteljfack som han hoppades skulle komma till användning när han skulle sprida sin läskedryck Mandelbrus över hela världen.
Västra Storgatan, 1920. Damens klänning för lätt tankarna till 1860-talet. Men till vänster ser vi brandgaveln till biografen Cosmorama och därmed kan vi datera bilden till efter 1919. Bensinstationen ingick i järnhandlare C.J. Johanssons rörelse nere vid Kanaltorget. Bortom magasinet ser vi Nordströmska husets tornbalkong och till vänster Doktorsbostadens stallänga. Vid den här tidpunkten var denna sedan länge ombyggd till butikslokaler. När bilden togs var det Paul Nykander och Nordén & Alldén som disponerade lokalerna. Gossen med dragkärran lär vara Alf Johansson som med åren blev kamrer i Säffle. Springpojkar var det gott om vid denna tid. För handelsmännen låg det en ära i att kunna leverera varorna hemma vid kundernas dörr.
Bröllopet på Krokstad, 1928. Ett omtalat bröllop av det ståtligare slaget var det på Krokstad en junidag 1928. Bruden, Kjerstin Göransson-Ljungman (1901-1971), var dotter till Ellen Göransson som var gift med doktor Christian Bratt på Krokstad. Hon gifte sig här med arkitekt Edvard Steenlås. Kerstin Göransson-Ljungman var en på sin tid välkänd författarinna. Främst skrev hon detektivromaner och 1959 tilldelades hon Sherlockpriset. Boken 27 sekundmeter snö har filmatiserats för TV. Innan författarskapet tog överhanden hade hon dock en framgångsrik karriär som arkitekt. Kjerstin Göransson-Ljungman var en av de första kvinnliga teknologerna på KTH, och hon blev 1924 färdig arkitekt. Året därpå startade hon arkitektbyrå tillsammans med Ingeborg Waern-Bugge. Den sistnämnda hade rötter i Dalsland och hade i barndomen varit bosatt i Svanskog. Äktenskapet med Edvard Steenlås varade inte så länge. Kjerstin Göransson-Ljungman gifte senare om sig med skådespelaren Curt Norin.
Smältsmeder i Borgvik. När Billerud 1920 förvärvat järnbruket i Borgvik kallade disponent Storjohann dit Åberg för att dokumentera verksamheten. Billerud var främst intresserat av Borgviks skogar och lade snart ner tillverkningen. Kanske var det i samband med detta uppdrag Åberg förevigade denna grupp av brukets smältsmeder. Här har arbetslaget tagit plats framför hammarsmedjan. Från vänster: 1) Gustaf Berglind (1861-1951), 2) Erik Gustaf Moberg (1859-), 3) Gustaf Christian Vestberg (1863-), 4) Anders Gustaf Lundell (1849-), 5) Jonte Bäcker, 6) Per Bengtsson Fyr (1852-), 7) Johan Ludvig Sik (1871-), 8) Karl Emil Villbas (1862-), 9) Carl Oskar Engberg (1872-1957). Smederna kom ofta utifrån och sökte arbete vid bruket. Av dem på bilden var Sik och Vestberg födda i Sunne. Fyr kom från Gunnarskog och Moberg från Brunskog. Villbas var född i Mo i Dalsland och Lundell i Gillberga.
Systrarna Melander var trogna gäster hos fotograf Åberg. På bilden från 1897 representeras de av Selma Melander (1874-1952). Hon gifte sig senare med bankkamrer Carl August Carlson och var bosatt vid Stora torget. Selma Carlson var under en del år anställd vid Säffle Brännvinsförsäljnings AB.
Okänd flicka, 1912.
Det var 1904 som Sigrid Lindegrén (1884-1962) agerade Drottning Blanka på IOGT-logen i Säffle. Som medaktör i rollen som sonen Håkan, hade hon sexåriga Greta Melander (1898-2001). Sigrid Lindegrén var dotter till provinsialläkare August Lindegrén i Säffle. Hon gifte sig med kapten Ernst Lindh, och var vid in död bosatt i Åmål. Greta Melander var yngsta dottern till folkskollärare Carl Melander. Hon blev gift med civilingenjör Matton och dog i Malmö. Hon levde under tre sekler. Åbergs bild är en direkt avbildning av Albert Edelfelts målning “Drottning Blanka”.
Här har Ludvig Åberg fångat uppståndel-sen kring en bil som passerar på Östra Storgatan i Säffle. Året är 1905 och Seffle-Tidningen kunde meddela att köpingen passerats av en “förstklassig automobil” ägd av en engelsman. Det är många väl-kända säfflebor som för en stund lämnat sina arbeten. Vi kan nästan föreställa oss hur Åberg påkallade uppmärksamheten för att i nästa ögonblick fyra av bilden. Längst fram till vänster står rektor Emil Örtquist. På trottoaren ses båtbyggare Johan E. Johansson, skomakare Johan Broman och Eric Lindh.
Runt det välarrangerade bordet ser vi en kamratgrupp från 1890-talets Säffle. Det är från vänster: 1) Siri Ahlström (1876-) – dotter till borgmästare Olof Kristian Ahlström i Malmö, 2) Ernst Lindh (1880-1971) – kapten, 3) Sigrid Lindh (1876-1962) – gift Larsson, 4) Ester Ritter (1877-) – dotter till handlande Axel Fr. Ritter i Malmö, 5) Hjalmar Lindh. Syskonen Lindh växte upp i Säffle och var barn till kronolänsman O.W. Lindh och Sophie Francke.
Olle Petter Nilsson, Grimbråten, Ölserud.