Säffle har haft trettio fotografer

1866 kunde säffleborna glädjas åt en egen fotoateljé. Det var mamsell Sofi Öberg som slog sig ned i det lilla samhället. Sofie Öberg har sedan fått ett trettiotal efterföljare – mer eller mindre bekanta. De flesta känner till Ludvig Åberg och Wenzel Carlsbo, men hur var det med Emmy Sandelin, B. W. Williamson och Einar Larsson?

Från Huggenäs

Säffles första fotograf var alltså Sofi Öberg. Hon var född på Södra Kocklanda i Huggenäs. Föräldrarna var fanjunkare Carl Gustaf Öberg och Greta Schagerberg. I juni 1866 annonserade Sofi Öberg om sin ateljé vid Seffle kanal. I Nya Wermlands-Tidningen läser vi: “Undertecknad nyligen hemkommen från Stockholm för inhemtandet af nyare tidens uppfinningar inom fotografiens område får härmedelst rekommendera sig hos ortens familjer af så väl porträtter som vyer af landskap. Priserna äro billiga och endast goda bilder utlemnas.”

Sofi Öberg – eller Sofia Kristina som det står i kyrkböckerna – var bara 22 år när hon öppnade sin ateljé. I Säffle var hon bosatt på torpet Cederrotherud i nuvarande korsningen Östra Storgatan/Sundsgatan. Kanske hade hon sin ateljé i anslutning till bostaden? Mamsell Öberg stannade i Säffle till 1868 då hon flyttade till Skattkärr i Östra Fågelvik. Hon hade sedan ateljé i Skattkärr, men hann också med en sejour i Hälsingland. 1874 hyrde hon bostad och ateljé i Öster Stråsjö i Bjuråker. Kanske räckte det inte med en fast ateljé för att få en tillräckligt stor kundkrets. Även om fotokonsten kom till Sverige 1840 var det ännu på 1860-talet inte särskilt många som lät fotografera sig. Hösten 1880 öppnade Sofi Öberg ateljé på Hamngatan i Karlstad, men där hann hon bara vara verksam under ett par månader innan hon i november 1880 drabbades av lunginflammation och lämnade jordelivet – 36 år gammal. Vi har inte lyckats hitta några bilder från hennes tid i Säffle, men i Öster Stråsjö lever hon kvar genom ett självporträtt. “Fotografinnan mamsell Sofi Öberg”, har hon själv skrivit på bilden.

Efter 1868 har vi inte knyta någon fotograf till Säffle, förrän 1879. Då kom danskan Julie Asker. Hon var änka efter fotografen Sophus Jensen som 1870 kom från Köpenhamn till Värmland. Att han kom från Danmark var ingen tillfällighet. När fotograferna erövrade Sverige var det oftast ambulerande fotografer från Tyskland eller Danmark. I Värmland var det Karlstad som var först. Redan 1844, bara några få år efter att fotograferingstekniken uppfunnits, annonserade en Wilhelm Heinemann om att han tillfälligt öppnat fotoateljé i residensstaden. Det är obekant var i Säffle Julie Asker höll till, men hon tycks ha stannat här en bit in på 1880-talet.

På tredje plats i kronologin hittar vi ingen mindre än Maria Sofia Persson – dotter till urmakare Anders Persson, och senare välkänd som M.S. Söderqvist. Urmakare Persson hade 1884 låtit uppföra ett bostadshus vid Perssons gränd och här öppnade döttrarna Marie och Ida fotoateljé. De hade även ateljé på Trossnäs. Sedan systrarna 1887 gift sig startade Maria Sofia Söderqvist istället affär vid Östra Storgatan, medan Ida Johansson fortsatte på Trossnäs till sin död 1911. I Perssons gränd efterträddes de troligen av arvikafotografen Olof Andersson.

Att Säffles fyra första kända fotografer var kvinnor är inte så underligt. Fotografyrket var nämligen till stor del ett kvinnoyrke. Enligt lag fick inte kvinnor ägna sig åt vilken verksamhet som helst – men fotoateljé accepterades.

Alexander Jern är ett namn som ofta förekommer på gamla säfflefotografier. Alexander Jern var född i Östergötland och kom till Säffle på 1880-talet. Först var han handelsbiträde, men 1887 slog han upp sin kamera i murmästare Lindströms fastighet i hörnet Billerudsgatan/Västra Storgatan – det blev förresten starten på en ateljé där han senare skulle få ett antal efterföljare. Jern fortsatte i Säffle till 1893 då han flyttade till Blekinge.

Verksam under 67 år

Om någon skall ges epitetet “säfflebornas fotograf” är det utan tvekan Ludvig Åberg. Han verkade i den egna ateljén på Perssons gränd under 67 års tid och hann under dessa år med drygt 34.000 uppdrag. Så gott som alla säfflebor fastnade någon gång på Åbergs glasplåtar. Och bäst av allt är att merparten av dessa ännu finns bevarade. Ludvig Åberg var född i Västergötland. Till Säffle kom han 1890 och redan från början hyrde han urmakare Perssons fotoateljé i Perssons gränd. Där fortsatte han till strax innan sin död 1958.

Näste fotograf i ordningen är avsevärt mindre känd. Spåren begränsar sig till några få ateljébilder med texten “Karl Kjellin, Seffle”. Bilderna daterar Kjellins gästspel i Säffle till omkring. Carl Emil Kjellin var född i Visnum och son till predikanten Carl Fredrik Kjellin, f. ö. den som 1878 invigde Säffles missionshus.

Under några år saknade Ludvig Åberg konkurrens, men 1898 dök det återigen upp en fotograf. Det var fröken Emmy Sandelin som under något år hyrde Alexander Jerns tidigare ateljé. Verksamheten annonserade hon under det passande namnet Nya Fotografiateljén. Emmy Sandelin var född på Sandbäckens gård i Karlstad. Efter månaderna i Säffle drev hon under många år fotoateljé i Stockholm.

Ett kvinnoyrke

Sandelin efterträddes på hösten 1898 av en annan kvinna, nämligen småländskan Alma Löfgren. Fotografyrket var i slutet av 1800-talet ett kvinnoyrke, år 1900 var hälften av landets fotografer just ogifta kvinnor. Även Alma Löfgrens sejour blev kortvarig. Redan i juli 1899 var det B. W. Williamsson som annonserade att han övertagit Löfgrens ateljé. Bakom detta namn döljer sig Birger Waldemar Wilhelmsson. Han var verksam i Göteborg, men bodde omkring 1900 omväxlande i Sverige och USA.

En hel del säfflebor figurerar på bilder med texten “Pariserateljé, Alfred Peterson, Göteborg”. Detta behöver inte betyda att de varit i Göteborg. Alfred Peterson öppnade nämligen ateljé i Säffle 1900. Det är obekant hur han skötte filialen i Säffle, men tänkbart är att det var hans yngre broder Adolf Peterson som skötte ruljangsen. Åtminstone var det han som 1903 övertog verksamheten. Alfred och Adolf Peterson var födda i Åmåls landsförsamling. Medan Alfred Peterson fortsatte i Göteborg var Adolf Peterson senare verksam i Deje.

Rudqvist till USA

Under åren i Säffle passade Adolf Peterson på att flytta ateljén tvärs över Billerudsgatan och in i kvarteret Telegrafen – närmare bestämt till Televerkets nuvarande tomt. Adolf Peterson lämnade Säffle 1906 och efterträddes då kilabördiga Maria Rudqvist. Maria Rudqvist är ett vanligt förekommande namn i de gamla familjealbumen. Det är tydligt att hon hade en stor kundkrets under de sju år hon var verksam i Säffle. Utbildningen till fotograf fick Maria Rudqvist i Åmål. Säffle lämnade hon 1913 och då för ett liv i USA.

I Maria Rudqvists ställe öppnade Lotten Petersén – född på Hammarö och tidigare gift med en järnhandlare Petersén. Hon var egentligen verksam i Åmål, och ateljén i Säffle annonserades som en filial till Matilda Janssons Eftr. Tiden i Säffle blev kortvarig. Redan året därpå figurerar en ny hyresgäst i ateljén.

Lotten Peterséns efterträdare är den av Säffles fotografer som är höljd i dunkel. I Säffle-Tidningen meddelade han sig den 3 oktober 1914: “Marknadsbesökande! Om ni tänker fotografera Eder, gör det då i Viktor Johansons atelié (invid postkontoret, Seffle). Visitfoto till 5 kr. pr duss. Kab. 8 kr. Moderna artistiska utföranden.” Vi har inte lyckats komma på vem denne Viktor Johansson var.

Son till kyrkoherden

Ett par år senare nämns ateljén igen – och då på bilder tagna av Sam Selldén. Han var son till kyrkoherden i By, Gustaf Selldén. Tidigt hade han ateljé i Gräsmark, men från 1908 var han skriven i Säffle. Först angavs han vara resefotograf, men på bilder från 1916 uppges han ha fast ateljé i Postgården. Selldéns verksamhet var inte så omfattande, men han fortsatte en bit in på 1920-talet. Bland annat konkurrerade han med Ludvig Åberg om att fotografera konfirmandgrupperna – men Selldén tycks ha vunnit striden enbart de gånger hans far stod som konfirmandpräst. På senare år var Sam Selldén bosatt i Rudskoga.

Efter Selldén tycks ingen ha huserat i ateljén vid Västra Storgatan. Istället öppnades 1924 en ny ateljé i hörnet Billerudsgatan/Kaptensgatan. Den förste som höll till här var Erik Adolfsson. Han var son till Adolf Peterson som haft fotoateljé i Säffle 20 år tidigare. Erik Adolfsson hade en tid ateljé även i Värmlands Nysäter. Han lämnade Säffle 1929 och lämnade då plats åt Einar Larsson från Väse som öppnade Fotomagasinet Thule. Det är obekant i vilken omfattning dessa båda ägnade sig åt fotografering. I kyrkböckerna bär de dock titeln fotograf. Einar Larsson var från 1935 bosatt i Rolfserud och stod då som sågverksarbetare.

I maj 1928 annonserade Sigurd W. Svensson i Södra Höglunda om sin verksamhet: “Framkallning, kopiering och förstoring av amatörbilder utföres fort och omsorgsfullt. Fotografering utföres i hemmen”. Församlingsboken leder oss till Sigurd Wilhelm Svensson från norrländska Bredsjö. Han lämnade Säffle i början av 1930-talet och hade då även hunnit vara bosatt på Olof Trätäljagatan.

Långlivad rörelse

Den långa raden av kortvariga rörelser bryts tvärt av Wenzel Carlsbo. Han var född 1897 i Långserud och hade haft ateljé i Värmlands Nysäter, innan han sommaren 1926 öppnade på Västra Storgatan 5. Det skulle dröja 52 år innan Ateljé Carlsbo slog igen dörrarna. Carlsbo hade då hunnit med 26.000 uppdrag i ateljén. Merparten av produktionen finns bevarad i form av negativ.

En inrättning som kanske mer förknippas med kamerautrustning och framkallning än ateljéfotografering är Fotomagasinet i Kvarnbacken. Åtminstone periodvis ägnade man sig dock även åt snabbfotografering. Rörelsen startades 1926 av köpman Bertil Lind från Sunne. Han hade kommit till Säffle 1925 och startat Säffle Glasmästeri & Bosättningsaffär. Året därpå annonserade han att bosättningsavdelningen upphörde till fromma för glasmästeri, tavelinramning och fotomagasin. Men han uppgav sig även sälja dammsugare, skrivmaskiner och manglar. Fotomagasinet överläts så småningom på dottern och fortgick till slutet av 1980-talet.

I många säfflehem finns bilder med signaturen Allfoto. Här rör det sig om fotografen Anders Bernhard Persson från Umeå. Åren 1942-49 var ateljén öppen på Sundsgatan. Under en tid var det hovfotograf Isaksson i Åmål som förestod Allfoto. Verksamheten övertogs senare av Henning Nilsson från Dalby som snart ändrade firmanamnet till Hennings Foto. Denne fortsatte i sin tur till 1962 då han överlät ateljén på Lars Wikner. Han flyttade så småningom ateljén till Östra Storgatan där han fortsatte fram till 1998.

Övertog Åbergs plåtar

Kjell Persson startade 1957 fotofirman Kjells Foto på Billerudsgatan 18. Man skulle kunna säga att Kjell Persson fyllde tomrummet efter legendariske Ludvig Åberg. Kjells Foto startade nämligen ungefär samtidigt som Åberg låste sin ateljédörr. Vid auktionen efter Åberg ropade Kjell Persson dessutom in Ludvig Åbergs glasplåtar. Kjells Foto fortgick fram till 1973.

En mer tillfällig gäst i Säffle var åmålsfotografen Henry Stake och Stake Foto. Omkring 1970 öppnade han en filial på Skolgatan 2 i Säffle. Redan då var tanken att ateljén skulle överlåtas på hans elev Manne Bergman. 1973 startade Manne Foto. Manne Bergman fortsatte till 2005 då ateljén överläts på Ronny Karlsson. Då hade butik och ateljé sedan länge varit belägna på Östra Storgatan 2. Den senaste i raden att öppna fotoateljé i Säffle är Jonas Nyman. Rörelsen drivs under firmanamnet Foto & Ateljé Nyman. Åren 2001-2002 satsade han lite extra och hade då butik vid Västra Storgatan – f. ö. på exakt samma plats som Adolf Peterson öppnade ateljé nära 100 år tidigare.